10 ilginç hayvan ve eşsiz sesleri. Doğadaki en tuhaf sesleri çıkaran hayvanları keşfedin! Morsların çan gibi seslerinden çitanın kuş benzeri ötüşlerine kadar, bu ilginç hayvanlar sesleriyle sizi şaşırtacak.
Doğadaki seslerin hepsi tatlı ve hoş olmasa da, genellikle çeşitli hayvanlardan garip ve benzersiz sesler duyarız. Bazıları özellikle tuhaf sesleri, ıslıkları veya hareketlerle ürettikleri sesleri ile ön plana çıkar. Bu sesleri ilk kez duyduğumuzda genellikle bizi meraklandırırlar.
İşte garip ve tuhaf sesleri ile bilinen on hayvan:
10. Mors
Morslar, genellikle Arktik ve subarktik bölgelerde yaygın olarak bulunan temel deniz memelileridir. Sualtında ve üstünde iletişim kurmak için garip sesler kullanırlar; bu sesler arasında homurtular, vuruşlar, gırtlaklardan çıkan hırıltılar, tıklamalar, havlamalar, yumuşak ıslıklar, cızırtılar ve tıklamalar bulunur. Erkek morslar, delici buharlı tren düdüklerine benzer ve yankılı homurtular gibi çeşitli sesler çıkarabilirler.
Bazı eğitilmiş vahşi morslar, havuzda bir kauçuk oyuncağı müzik aleti olarak kullanabilirler. Sualtında ürettikleri çan gibi sesler, ses tellerinden değil, farenkslerindeki hava keselerinden gelir. Bazı eğitilmiş vahşi morslar, birkaç gün boyunca sürekli olarak şarkı söyleyebilirler ve karmaşık sesleri 10 milden uzakta bile duyulabilir.
9. Puma
Puma, kedi benzeri bir tür olan büyük bir yaban hayatı memelisidir ve Amerika genelinde bulunur. Habitatları Kanada’nın Yukon bölgesinden Güney Amerika’daki And Dağları’na kadar uzanır. Pumalar, territorialdir ve düşük nüfus yoğunluklarında yaşarlar. Korktuklarında, çığlık atan çocukları andıran bir inilti çıkarabilirler.
Aslanlar ve kaplanların aksine, pumalar kükreyemez; bunun yerine çığlık atarlar veya çığlık atarlar. Bu sesler genellikle çiftleşme ritüelleriyle ilişkilendirilir; dişi pumalar bir eş çekmek için çığlık atarlar, erkek pumalar ise diğer erkekleri uyarı yapmak ve kendi bölgelerini belirlemek için çığlık veya inilti yaparlar.
8. Pirana
Piranalar, Güney Amerika nehirlerinde, göllerinde, rezervuarlarında ve sığ sularda yaşayan tatlı su balıklarıdır. Keskin dişlere ve etçil bir diyeti olan bu balıklar genellikle sessiz ve saldırgan olsalar da, tehdit hissettiklerinde benzersiz ve vahşi bir havlama sesi çıkarırlar.
Farklı pirana türleri arasında, kırmızı karınlı pirana en saldırganıdır ve diğer piranaları uyarmak ve korkutmak için havlama benzeri sesler kullanır. Yiyecek için kavga ettiklerinde kısa, davul gibi bir ses duyulurken, rakiplerine saldırdıklarında daha yumuşak bir kurbağa sesi yaparlar.
7. Koala
Koala, Avustralya’nın güney ve doğu kıyı bölgelerinde yaşayan bir keseli otçuldur. Sevimli görünümlerine rağmen, koalalar ekstra ses tellerinden dolayı garip sesler çıkarabilirler.
Bu katlanmışlar, erkek koalaların derin, alçak sesli çiftleşme çağrıları yapmalarına yardımcı olur. Ayrıca hırlama, ciyaklama ve çığlık gibi çeşitli sesler yapabilirler. Çığlık, rahatsızlık veya tehdit hissettiklerinde bir işarettir ve dişi koalalar erkek ilerlemelerine karşı memnuniyetsizliklerini ifade etmek için bunu kullanabilirler.
6. Keseli Sıçan
Keseli sıçanlar Avustralya’da iyi bilinen bir keselidir, ancak aynı zamanda en gürültülü olanlarıdır. Adi keseli sıçanlar doğal ya da insan eliyle değiştirilmiş ortamlarda yaşayabilen gece hayvanlarıdır. Bir keseliden çok bir canavara benzeyen yüksek, patlayıcı ve agresif sesleriyle kolayca tanınabilirler.
Bu korkunç sesler, onları ilk kez duyan insanlar için tedirgin edici olabilir. Bununla birlikte, halka kuyruklu opossum, diğer opossumlarla ayırt edici bir çığlık yoluyla iletişim kuran çok daha sessiz bir türdür. Bu hayvanlar insanlara benzer bir şekilde iletişim kurar, ancak yaralandıklarında veya acı çektiklerinde sessiz kalırlar, bu da yırtıcıların onları bulmasını engelleyen bir kendini koruma içgüdüsüdür.
5. Kirpi
Kirpiler, sırtlarındaki büyük, keskin dikenlerle kendilerini avcılardan korumak için kullanılan kemirgenlerdir. Bu dikenler yarı rijit ve keratin içerir. Pürüzlü görünümlerine rağmen, kirpiler birbirleriyle çeşitli sesler aracılığıyla iletişim kurarlar; bu sesler arasında homurdanmalar, çığlıklar, diş gıcırdatmaları ve ağlama sesleri bulunur.
Yüksek perdeli çığlıkları, bebeklerin çığlıklarına benzer. Kirpiler zekidir ve hatta konuşmayı öğrenebilirler. Çiftleşme mevsimi sırasında, bağırma ve siren sesi çıkaran seslere benzer sesler yaparlar. Kavga eden kirpiler sıklıkla tıkırtı sesleri yaparlar, bazen “savaş muhaberesi” olarak adlandırılan.
4. Geyik
Geyikler, çoğunlukla Avrupa’nın çoğunda, Kafkas Dağları bölgesinde ve batı Asya’nın bazı bölgelerinde bulunan en büyük geyik türleridir. Genellikle oldukça gürültülü hayvanlardır ve uyarı çağrıları ve hoş sohbet dahil olmak üzere kendilerini ifade etmek için çeşitli sesler kullanırlar.
Diğerlerini tehlikelere karşı uyarmanın bir yolu olarak, insanın hapşırmaya benzer bir ses çıkararak tehlike işareti yaparlar. Geyikler, öfkeli olduklarında yüksek bir homurtu sesi çıkarırlar ve kavgalarda boynuzlarını birbirine çarparken, takırdayan bir ses oluşturarak çıkan sesleri vardır. Son olarak, bir rakibe karşı tehdit oluşturmak için kullandıkları daha agresif bir ses olan burun tırmığı, başka duyguları ifade etmek için heyecan, mutluluk veya sıkılmışlık gibi sesler yaparlar.
3. Devekuşu
Bu uçamayan kuşlar yerdeki en ağır ve en hızlı kuşlardır. Ayrıca en büyük yumurtaları da onlar bırakır. Geçmişte tüyleri tören başlıklarını süslemek için kullanılırdı. Erkek devekuşları gagalarını kapalı tutarken boyunlarını şişirerek “bom” adı verilen alçak ve derin bir ses çıkarırlar. Bu bir çiftleşme tekniği ve bölgelerini işaretlemenin bir yoludur.
Dişi devekuşları ise gagalarını açarak ıslık çalarlar. Devekuşu yavruları ebeveynlerini veya sürünün diğer üyelerini çağırmak için tril sesi çıkarır. Genel olarak, devekuşları cıvıldayarak ve ıslık çalarak iletişim kurar, bu da kendilerini yırtıcılardan korumalarına ve kolayca eş bulmalarına yardımcı olur.
2. Çita
Çita uzun bacakları, hafif gövdesi ve uzun kuyruğuyla en hızlı kara hayvanıdır. Nispeten büyük boyutlarına rağmen, küçük kedi benzeri bir anatomiye sahiptirler ve kükreyemezler. Bunun yerine, çitaların küçük kediler gibi sürekli mırıldanmalarını sağlayan bölünmüş ses telleri vardır. Çitalar iletişim kurmak ve insanların ve diğer hayvanların varlığına karşı uyanık olmak için çeşitli sesler kullanır.
Kuşlar gibi cıvıldarlar, bu da özellikle anneler ve yavruların birbirlerinin yerini bulması için yararlıdır. Çiftleşme mevsiminde erkek çitalar mırıltı ve mide hırıltısını birleştiren eşsiz bir ses çıkarır. Tehdit edildiklerinde çömelip inleme sesi çıkarırlar ve bunu genellikle ıslık sesleri takip eder.
1. Büyük Mavi Balıkçıl
Büyük mavi balıkçıl, Kuzey ve Orta Amerika, Karayipler, kuzeybatı Güney Amerika ve Galapagos Adaları boyunca açık su yakınlarında ve sulak alanlarda yaygın olarak bulunan büyük bir türdür. Suda avlanırken ürkütüldüğünde, kuş sanki rahatsızlıktan rahatsız olmuş gibi tiz bir ses çıkarır.
Üreme mevsimi boyunca, kuşlar en yüksek ses tonuna sahiptir ve yuvaya geldiklerinde eşlerini selamlamak için bir dizi ciyaklama sesi kullanırlar. Herhangi bir kesinti, 20 saniyeye kadar süren bir dizi gıdak ve ciyaklamaya yol açabilir. Tehdit edildiklerinde, kuşlar 2 saniyeden biraz fazla çığlık atarlar.