Goril Nasıl Bir Hayvandır? Gorilin Özellikleri Nelerdir? Doğal Ortamı, Beslenmesi ve Üremesi Hakkında Bilgiler

0

Goril nasıl bir hayvandır? İnsana en çok benzeyen maymun türlerinden birisi olan goriller ile ilgili olarak genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız.

İnsana benzeyen maymunların en büyüğüdür. Batı ekvator Afrika’sında yabani bir hayat süren goriller, aynı zamanda insana benzeyen maymunların en nadir olanlarındandır.

Bir erkek goril, genel olarak, bir insandan iri olur. Ayakta durduğu zaman boyu 1,80 santim kadardır. Vücudu kahverengimsi sert kıllarla kaplıdır. Bu kıllar hayvanın yaşı ilerledikçe ağarır. Bir goril iri olduğu kadar kuvvetlidir de. Bir insanı kolaylıkla parçalayabilir. Erkek gorillerin çok yırtıcı görünüşü vardır. Bununla beraber goril yumuşak huylu bir hayvandır. Ancak, yaralanırsa, darda kalırsa çok vahşileşir. Yırtıcı pençelerini, sivri dişlerini kullanarak bir ölüm-kalım savaşına girişir.

Goril, genel olarak, dört ayak üstünde yürür. Bazen insan gibi iki ayak üstünde yürüdüğü de olur. Bu durumda en rahat yürüyen maymun gene gorildir. Goriller devamlı olarak ağaçlarda yaşamaz, zamanlarının çoğunu yerde geçirirler. Meyve, bal, yumurta yerler. Başka hayvanları etleri için öldürmez; yalnız, ellerine geçerse et de yerler. Bu vahşi orman hayvanının baş düşmanı parstır. Parslar yakalayabildikleri gorilleri öldürüp yerler. Ormandaki başka bütün hayvanlar gorilden korkar.

goriller

Beyaz insanlar Afrika’ya ayak bastıktan sonra o kadar çok goril avlanmıştır ki, bu hayvanların nesli tükenme tehlikesiyle karşılaşmıştır. Belçika hükümeti goril neslini tükenmekten korumak için Afrika’da sömürge sahibi olduğu sırada, bu konuyu ele almıştı. O dönemki adı ile Belçika Kongosu’nda 700 kilometrekare kadar bir yer ayrılmış, burada avlanmak kesin olarak yasak edilmişti. Goriller bu bölgede her tehlikeden korunmuş olarak yaşarlar, bilginler de gorillerin yaşayışını incelemek için buraya gelirler.

Goriller esirliğe dayanamayan hayvanlardır. Afrika’da yakalanıp, Avrupa‘ya, Amerika’ya gönderilen gorillerin çoğu ancak birkaç yıl yaşayabilmiştir. Yalnız, bunların arasında on beş yıldan fazla yaşayanlar da görülmüştür. Eskiden gorillerin bir şempanze çeşidi olduğu sanılırdı. Bugün bunların sadece akraba oldukları anlaşılmıştır. Sirklerde terbiye edilerek çeşitli numaralar öğretilen maymun da goril değil, şempanzedir.

Goril

Doğal ortam

Dağ gorilleri Ruanda, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yeşil volkanik dağlarda yaşar. Ova gorilleri, Ekvator Ginesi, Angola, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Gabon ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki orta ve batı Afrika ormanlarında yaşar. National Geographic’e göre bir grup gorilin 16 mil kareye (41 kilometre kare) kadar bir alanı olabilir.

Goriller ne yer?

Goriller genellikle ot oburdur. Genellikle yabani kereviz, filizler, kökler, meyveler, ağaç kabuğu ve ağaç hamuru gibi bitkileri yerler, ancak küçük hayvanları ve böcekleri yedikleri bilinmektedir. Bir erkek 40 kiloya kadar yiyebilir. günde (18 kg) bitki örtüsü.

Gorillerin tam diyeti, yaşadıkları yere bağlıdır. Sea World’e göre, bir ova gorilinin diyetinin yaklaşık yüzde 67’si meyvedir; Yüzde 17’si yapraklardan, tohumlardan ve gövdelerden gelir; ve yüzde 3’ü termitler ve tırtıllardan gelir. Dağ gorili, yaklaşık yüzde 86’sı yaprak, sürgün ve gövdeden oluşan bir diyetle beslenir; Köklerden yüzde 7; yüzde 3 çiçek; yüzde 2 meyve; ve salyangoz, karınca ve larvalardan yüzde 2’si.

Yavru

İnsanlar gibi dişi goriller de dokuz aylık hamiledir ve genellikle bir seferde yalnızca bir bebek doğurur. Yeni doğan goriller yaklaşık 4 libre ağırlığındadır. (1.8kg). Genç goriller 4 aylıktan 2-3 yaşına kadar annelerinin sırtına bir ulaşım aracı olarak binerler.

7 ila 10 yaşlarında, genç goril kendi yavrularına sahip olacak kadar olgunlaşacaktır. Bu noktada goril, bir eş bulmak için annesinin grubundan ayrılacaktır. WWF’ye göre goriller vahşi doğada yaklaşık 35 yıl ve hayvanat bahçelerinde 50 yıldan fazla yaşayabilir.


Leave A Reply